Londoni árverésünkön a nemzetközi mintához igazodva, a Magyarországon korábban megszokott kikiáltási áras rendszer helyett a becsértékes árazást alkalmazzuk.

Mivel az aukción a magyar gyűjtők részvételére ugyanúgy számítunk mint eddig, összefoglaltuk, hogy miben más ez a módszer és miért érezzük úgy, hogy jobban támogatja a vásárlókat.

Miért jó?

Egy kikáltási ár, semmilyen információval nem szolgál a vevő számára. Nehéz eldönteni, hogy meddig érdemes licitálni, az összeg eleve magas-e vagy alacsony, mennyit ér a tétel úgy egyébként, van-e limitár és így tovább.

Ezzel szemben a becsérték azt mutatja meg, hogy az aukciósház, mint szakértő, mit gondol, a jelenlegi körülmények ismeretében az adott tétel milyen piaci értékkel rendelkezik. Ez az érték egy alsó és felső becsérték közötti sávból áll. Ha egyszerűbben szeretnénk mondani vehetjük úgy is, hogy az aukciósház szerint az alsó becsértéket az adott tételnek mindenképpen illene elérnie.

Persze ezt sem kell szentírásnak venni, sőt, gyűjtők gyakran érzik, hogy valami túl vagy éppen alul van árazva és a saját belátásuk szerint döntenek a vásárlásuknál. A becsérték mindössze egy támpont, amit az aukciósház a szakmai múltja és munkatársainak piaci tapasztalata alapján határoz meg.

De akkor honnan indul a licit?

Ezt az árverésvezető dönti el amit az előzetesen beérkezett vételi megbízások is befolyásolnak. Arra lehet számítani, hogy nagyjából az alsó becsérték 50-60%-áról indul majd a licitálás.

És mennyiért tudom megvenni a kiszemelt tételt?

A becsértékes rendszerben megszokott a limitárak használata is. Ez azt jelenti, hogy az aukciósház megállapodik egy összegben az eladóval, amely alatt az adott tétel nem kelhet el. Nemzetközi szinten, a nagy aukciósházaknál ez a limit az esetek 99%-ában az alsó becsérték összege. Az mindenesetre szabály, hogy annál magasabb nem lehet.

Mi, ezen az árverésen, igyekeztünk limit árak nélkül, vagy alacsony limitekkel dolgozva indítani a katalógusban szereplő tételeket. Ez azt jelenti, hogy az esetek nagyrészében a vásárlóknak lehetősége van megvenni az adott tárgyat akár a becsérték alatt is.

 

Bízunk bennne, hogy ez az árazási rendszer segíti és nem elrettenti a gyűjtőinket. Bármilyen kérdéssel a témával kapcsolatban nyugodtan keressenek minket emailben, telefonon, vagy aktuálisan a budapesti kiállításunk helyszínén, az V. kerület Aulich utca 5 szám alatt, egészen szeptember 15-ig. Szeretettel várunk mindenkit!